Okuduklarınızı; kısa sürede, doğru, sistemli ve verimli okuyup, okuduğunuzu daha fazla algılamaktır. Okumada gözler aktifmiş gibi görünmesine rağmen aslında okuma; bedensel, zihinsel ve ruhsal bir bütünlüktür. Yapılan araştırmalar; okuma hızıyla anlama düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu, okuma hızı yüksek bireylerin anlama düzeylerinin de aynı oranda yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte bu eğitimi alan kişilerin, görsel hafızaları güçlendiğinden hafıza ve dikkat konusundaki becerileri de artmaktadır.

       Okuyucunun; her metnin aynı hızla okunamayacağını, neyi, hangi teknikle, ne kadar hızla okuması gerektiğine karar verme becerilerini de edinmesi gerekmektedir. Tüm bunların kazanılması ise Etkili ve Hızlı Okuma Tekniklerini öğrenmekle mümkündür.

           

         NİÇİN ANLAYARAK HIZLI OKUMA?

       150-200 kelimelik okuma hızının, günümüz insanının okuma ihtiyacını karşılayamadığı bir gerçektir. Tam başarı için bu okuma hızının ikiye, üçe katlanması gerekir.

        Çünkü beynimiz normal şartlarda dakikada 700 kelime işleyebiliyorken biz genelde 100-200 kelime arasında okuyoruz. Aradaki 500-600 kelimelik boşluğu beynimiz, diğer günlük faaliyetleri (yeme, içme, iş, kira, tatil vb.) düşünerek doldurmakta, böylece bizler okuduğunu tam olarak anlamamaktayız. Anlamadığımız için de tekrar tekrar okuma ihtiyacı duymaktayız. Bu durum hem çabuk sıkılmamıza hem de boşuna zaman kaybetmemize neden olmaktadır. Günümüzdeki sınavların bilgi kadar hızı da ölçtüğü de göz önüne alındığında bu zaman kaybının öğrenciler için büyük kayıp olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir.

 

ANLAYARAK HIZLI OKUMA EĞİTİMİ NASIL VERİLİR?

-Göz kaslarını geliştirme ve hızlandırma çalışmaları, hızlı görme ve hızlı algılama egzersizleri
- Görme alanını geliştirme,  Doğru ve etkin okuma alışkanlığının kazandırılması.

- Dikkat ve odaklanma çalışmaları
- Anlama düzeyini ve belleği geliştirme çalışmaları (sorular 5 N 1 K kuralına göre cevaplanır)
-Yanlış okuma alışkanlıklarının tespit edilip öğrencilerin bunlardan kurtulmalarını sağlanması
-
Verimli ders çalışma alışkanlığının kazandırılması için yazı çalışmaları                                   

- Okuma ve okuduğunu anlatma çalışmaları ile sözel zekânın geliştirilmesi